Scheidsrechter

L. Nieboer

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Vandaag was Tjardo de Bruin van JO11-3 pupil van de week bij de wedstrijd van het 1e elftal. Hij werd vorige week met zijn eigen team kampioen van de voorjaarsreeks waarin ze alle wedstrijden wonnen! Nu liet hij voorafgaand aan de wedstrijd een staaltje van zijn kunnen zien. Behendig dribbelend en tegenstanders ontwijkend ging hij op het doel van de tegenstander af en passeerde hij met een raak schot in de linkerhoek van het doel de keeper van Veenhuizen.

Fc. Grootegast startte actief aan de wedstrijd. Het duurde maar even of Kevin Houweling kwam op snelheid op de rechterkant opzetten. Er volgde een corner waaruit een kans ontstond die door Veenhuizen werd gestopt en dat gebeurde ook met een inzet van Sjac Ausma. Vijf minuten later gingen Jelmer Schuil en Rowan Top op links in actie, maar verdween de bal over de  zijlijn. In de 10e minuut kwam keeper Jelmer van Gorp goed uit om Veenhuizen een schot op doel te beletten en bij een nieuwe aanval van de gasten wist Jelmer Schuil die goed te onderbreken.

Aan de andere kant van het veld schoot Fc. Grootegast in het zijnet. Het thuisteam zette een nieuwe aanval op. De bal kwam van Jelmer Schuil en ging via Albert Koers naar Lútsen Smits die de bal over het doel van Veenhuizen schoot. Na een kwartier spelen werd de volgende aanval van Fc. Grootegast door de verdediging van Veenhuizen over de achterlijn gewerkt. De toegekende corner bleef zonder resultaat.

De Grootegasters dicteerden nog steeds de wedstrijd. Een vrije trap vanaf de middellijn door Rolf Hazenberg werd na meerdere balcontacten niet meer dan een inworp. Maar succes bleef op de loer liggen. In de 19e minuut gaf Marcel Gelderloos een mooie pass op Rowan Top die een schot op doel loste. De keeper van Veenhuizen wist de bal met de hand te raken, maar daarna was Mike Homan er als de kippen bij om met een raak schot de 1 – 0 op het scorebord te laten verschijnen.

Na deze treffer kwam Veenhuizen meer opzetten. Een corner van de Drenten werd weggekopt. Verdediger Sjac Ausma werkte halverwege de eerste helft de bal goed weg. In de 25e minuut werd Veenhuizen wegens buitenspel afgefloten. Vlak daarna kon Sjac Ausma weer een aanval onderbreken.

Het moment waarop Veenhuizen een vrije trap kreeg liep anders af. Sjoert Giezen nam een aanloop, schoot en met de wind mee vloog de bal onhoudbaar in het Grootegaster doel, 1 – 1. Slechts twee minuten later kreeg Veenhuizen opnieuw een vrije trap. Sjoert Giezen wilde zijn ‘kunstje’ wel herhalen, maar nu verdween de bal links naast het doel. In de 30e minuut volgde op een lage voorzet een schot van Veenhuizen dat keeper Jelmer van Gorp met de voet kon stoppen. Fc. Grootegast kreeg nog een drietal aanvallen van Veenhuizen te verwerken voordat het zelf weer van zich deed spreken. Albert Koers schoot van afstand naast het doel van de tegenstander. Veenhuizen antwoordde met een snelle tegenaanval, maar keeper Jelmer van Gorp reageerde alert. Een vrije trap op +/- 35 meter recht voor het Grootegaster doel werd door Veenhuizen naast geschoten. Toen Rowan Top vijf minuten voor de rust werd neergehaald leverde de vrije trap niets op voor Fc. Grootegast.

De tweede helft begon prima voor Fc. Grootegast. Al na twee minuten kwam een voorzet van Rowan Top bij Jelmer Schuil die prachtig raak schoot en daarmee het team op een 2 – 1 voorsprong zette. In de 50e minuut kwam een corner van Mike Homan voor en wist de keeper van Veenhuizen de bal weg te stompen. Veenhuizen zocht naar een antwoord, maar opruimwerk van Rolf Hazenberg en een schot dat over het doel ging stonden resultaat in de weg. Aan de overkant van het veld probeerde Mike Homan na een corner van Rowan Top in te koppen, maar ving de keeper de bal. Nadat Albert Koers in de 57e minuut een vrije trap vanaf links van Veenhuizen wegkopte was het eigenlijk gedaan met Veenhuizen.

In de 59e minuut nam Rolf Hazenberg vanaf rechts een vrije trap die rechtstreeks het doel in vloog en 3-1 betekende. Een mooie voorsprong die vier minuten later werd uitgebreid toen de bal via paal en keeper bij Mike Homan kwam die de 4 – 1 voor z’n rekening nam. Fc. Grootegast speelde gedreven verder. Nadat Rolf Hazenberg in de 65e minuut was neergehaald, moest hij even later toch geblesseerd het veld verlaten. Robert Kooistra was z’n vervanger. Veenhuizen paste op hetzelfde moment ook een wissel toe. De gasten kwamen nog tot een corner die door Marcel Gelderloos vakkundig werd weggekopt.

Met nog 18 minuten reguliere speeltijd op de klok kwam bij Fc. Grootegast een dubbele wissel. Rienk Tuithof en Maurits Stolk namen de plaatsen van Sjac Ausma en Rowan Top in. Meteen na dit wisselmoment kreeg Mike Homan de bal goed te pakken en gaf hij die uitstekend door aan Lútsen Smits die op het doel van de tegenstander af snelde en de keeper kansloos liet : 5 – 1, een riante voorsprong.

De keeper van Veenhuizen raakte in de 78e minuut zodanig geblesseerd dat hij niet verder kon spelen en dus werd vervangen. Met nog een kleine tien minuten te gaan mocht Jelke Visser de plaats van Jelmer Schuil overnemen en daarmee brak de slotfase van de wedstrijd aan. Een harde bal tegen het hoofd van een speler van Veenhuizen leidde tot een blessurebehandeling die even oponthoud gaf. In de laatste minuten creëerde Fc. Grootegast zelf nog een paar kansen en kon het een vrije trap van Veenhuizen goed uitverdedigen. Aan de stand veranderde niets meer en met een heel tevreden gevoel verlieten spelers en technische staf van Fc. Grootegast na het laatste fluitsignaal het speelveld.

De 5 – 1 winst en daarmee drie punten leverden na tien ongeslagen wedstrijden de 5e plaats op de ranglijst op, klasse !

Fc. Grootegast speelt zaterdag 6 april om 14.30 uur uit tegen SV Haulerwijk.